AUDIO TANTRA KONCEPT

Zvučnici

Najveće mane dobro izrađenih horni su veličina, težina i cijena. Ako je riječ o spletu tunela s puno elemenata u izradi sve troškovi drastično rastu, pa su horne stoga na rubu ezoterije ili klupsko-individualnog fanatizma, a malobrojni proizvođači takve opreme traže enormne cijene za svoje egzotične dizajne.

Audio Tantra krenula je putem koji će zadržati što više prednosti horni, a umanjiti njihove mane. Proučavanje velikog broja konstrukcija tunela dovelo je do nekih rješenja koja su bitno manja, lakša i jeftinija od velike braće.

Kao što su neki kolege konstruktori i audio entuzijasti u svijetu primijetili, među ljudima koji stvarno vole glazbu a ne trendove, prisutna je revalorizacija svih principa, i starih i novijih - traži se ono što zaista dobro zvuči bez obzira na to kad je i kako nastalo. U novije doba neke stvari su se bitno pomakle nabolje (tehnologija membrane, ovjesa - niski Qts, magneta, tu su novi materijali...), no nažalost su isto tako zbog stalne i umjetne potrebe za "nečim novim" zaboravljene stare dobre i velike ideje koje su danas još aktualnije jer se mogu kombinirati s novim mogućnostima zvučničkih jedinica. Za horne to vrijedi više nego ikad.

Do velikog smanjenja veličine i mase cjelokupne konstrukcije horne može se doći upotrebom "hibridnih", tj. kombiniranih rješenja. To znači da ćemo za svako područje audio spektra i ukupne konstrukcije analizirati koji princip ili tehnologija zvuči najbolje. Prema našem iskustvu najbolji bas (definicija, dubina, brzina) daju horne, najbolje srednjetonsko područje daju vrhunske sintetske membrane smještene u kutije nepravilnog oblika, a najbolje visokotonsko područje daju male i super lagane membrane (ribbon i Lineaum tipovi visokotonaca). Neparalelni oblici kabineta proizvode najmanje nepoželjnih sekundarnih vibracija, najbolja akustička svojstva imaju plemenita drva i sl.

BVH 110-30 i BVH 120-30 SE

Naš najmanji model visine 110 cm, širine oko 20 i dubine oko 30 cm, reproducira 40 Hertza linearno (često i 35 Hz – 2 dB), a koristi zvučničku jedinicu od samo 13 cm promjera! Audio Tantra horne su najmanje na svijetu.

"Kutija" horne ne "svira" jer je široko otvorena, pa nema neprestanog širenja – skupljanja stranica, koje su već ionako čvrsto imobilizirane dijelovima tunela i reflektorima. Njihovi su odnosi zbog kosih položaja idealno nepravilni, zbog čega nema pojačanih vibracija ni na kojoj frekvenciji. Samostojeća izvedba štedi ne samo prostor nego i novac za stalke. Površina prednje ploče je prihvatljivih dimenzija, a dodatno dampiranje prednje ploče i/ili visokotonca moguće je i ovisi o izboru vrste materijala i finiša. Dizajn se izrađuje potpuno slobodno po želji naručitelja pa tako svatko može imati unikatni zvučnik.

Svaki zvuk koji dolazi iz više izvora poremećen je frekventno i vremenski. Točkasti izvor (teoretski kad sve zvučničke jedinice emitiraju s jednog mjesta, a u praksi kad su što bliže jedna drugoj) je najbolji način za smanjenje svih faznih pomaka i modulacija signala. Dodatna stepenica na prednjoj ploči za bas-srednjetonac služi za potpuno vremensko usklađenje između bas-srednjetonske i visokotonske jedinice (time-aligned).

Dvostruke ili trostruke prednje maske su fazno usklađeni sistemi i uz to mehanički stabilni u samoj blizini zvučnika. Svojom debljinom također omogućuju korištenje vrhunskih visokotonaca s duplim magnetom ili dampirajućom komorom, već prema najprikladnijem izboru. Dakle, visokotac se može birati "na uho".

Za skretnice je bolje da su što manje. Skretnice remete fazu signala (idealno sve frekvencije moraju doći u uho u istom vremenu). U takvom pristupu konstrukciji tražimo zvučničke jedinice za koje je potreban minimalan broj elemenata u skretnici, a elementi koji su upotrijebljeni moraju biti vrhunske kvalitete (radi postizanja brzine i neutralnosti). Većina Audio Tantra zvučnika ne koristi više od dva elementa u skretnici, a često samo jedan (kondenzator na visokotoncu).

Ogib zvučnih valova ispod 300 Hertza raste sve više kako idemo prema nižim frekvencijama, tako da položaj izlaza tunela u odnosu na zvučničke jedinice nije kritičan, jer otvori emitiraju tonove niskih frekvencija, tj. velikih valnih duljina. Ne zaboravimo da je u tom području oko 90% cjelokupne zvučne energije! Ako ovo područje radi s povećanom brzinom i dinamikom, razlika u odnosu i na dobre konvencionalne zvučnike sličnih dimenzija je dramatična. Srednja tipka na klaviru tzv. srednji C je na 260 Hz, a ispod toga je oko pola glazbenih fundamentalnih frekvencija. Iznad 300 Hz prema gore gdje postoji sve veći problem usmjerenosti, zvuk emitiraju lagane membrane koje su smještene maksimalno blizu jedna drugoj, te tako čine dobro integrirani sistem. 

Zidovi sobe, tj. njihova međusobna udaljenost, i njihova udaljenost od zvučnika, vrlo su čest problem svim audiofilima. Ovaj koncept je od početka tretirao zidove u ukupnom dizajnu zvučnik + soba = ukupan zvuk. Većina modela koristi zid za ekvalizaciju basa (najviše zid iza zvučnika, a da pri tom ne remeti rad srednjeg i visokog područja). 

Unutar koncepta Audio Tantra, kao i cijene proizvoda, uključeno je i preporučljivo mjerenje prostorije i namještanje zvučnika (set-up). Horne će zvučati izvrsno ako ih dobro namjestimo! Svaka sofisticirana sprava koju koristimo u bilo kojem području našeg zanimanja zahtjeva više od prosječne pažnje, pa će malo strpljenja i osnovno poznavanje akustike ili stručna pomoć dati maksimalan učinak.

Demonstracije u demo-prostoru služe predstavljanju principa rada i stjecanju osnovnih dojmova. Nakon dogovora svaki proizvod se izrađuje unikatno po želji naručitelja. Posebno se može odabrati vrsta i boja finiša, pa čak i vrsta i zvučna boja zvučničke jedinice (srednjetonca, visokotonca).

Sve je to uklopljeno u već postojeću tradiciju Audio Tantra individualnog pristupa svakom slušaču.


Inteligentna gradnja / PC Audio/Video / Pametne instalacije


Krajem prošlog stoljeća tehnološki razvoj se ubrzao i u audio i video tehnici, a u ovom stoljeću značajno je podržan razvojem kompjuterskog hardvera i softvera za namjene koje ranije nismo mogli niti pretpostaviti.

PC Audio ima specifične prednosti zbog mogućnosti da se na malo mjesta pohrani mnogo muzičkog materijala, složi po žanrovima, naprave playliste... Uređaj ne treba stalno opsluživati pa se satima može koristiti bez ikakve dodatne operacije što je vrlo zgodno za javne prostore ili privatno opuštanje. Uz dodatna hardversko-softverska rješenja moguće ga je podići na visoku Hi-Fi razinu (High Definition Audio)

PC Video je razvojem uređaja za pohranu podataka omogućio potpunu prilagodbu i individualizirani pristup svim vizualnim sadržajima (foto, video, film, LD, DVD, Blu-Ray, igre, internet, komunikacije, umjetnički i dizajn alati itd.) Stari ili novi formati, kad se digitaliziraju uvijek imate sve na jednom mjestu. Nakon osnovne edukacije raspolažete svojim omiljenim sadržajem i slobodnim vremenom kako i kad vama odgovara.

Pametne instalacije objedinjuju vrlo različite zahtjeve u jedan medijski centar, a mogu se projektirati vrlo specijalistički bez gubljenja mogućnosti prenamjene. Estetski su izvedene u suradnji s arhitektima i majstorima interijera, s minimalno vidljivim kabelima i uređajima, a u skladu sa stilom cijelog projekta.

Kontrola instalacija je mobilna i po potrebi za više soba odjednom (Multiroom).

Ugradnja različitih zvučnika za stereo i/ili kućno kino
- prednji FRONT podni, uzidni ili viseći
- centri CENTER polica, komoda ili uzidni
- zadnji SURROUND podni, uzidni, viseći ili stropni
- 5.1, 7.1, 9.1 sistemi THX kvaliteteHorne prilagođene sobi, kući, lokalu konstruiramo po želji na i u zid, vertikalno ili kao horizontalna viseća polica sa svim karakteristikama ozbiljnog sistema. Mogućnost prilagodbe veličine, dubine, položaja otvora i ukupnog dizajna i finiša po izboru.

Cijeli proces uključuje akustička mjerenja prije i kod postavljanja sve tehnike. Ukratko: povećanje mogućnosti s manje uređaja koji su dobro uklopljeni u prostor.