Audio-Kino dileme

Velik interes koji potiču filmovi doveo je do razvoja današnjih kućnih kina. Svjedoci smo da je velika masovnost u proizvodnji različitih uređaja za tu namjenu degradirala audio kvalitetu.

Dok se s jedne strane neinformirani i neiskusni korisnici oduševljavaju tehnološkim novinama, s druge strane postoji manja grupa audiofila koja se zadrto drži slušanja isključivo u dvokanalnoj tehnici. Ovdje postoji dilema između audio i kino zvuka, a problem je negdje drugdje: u pristupu cijelom sistemu. Uspješan sistem treba koncipirati tako da neovisno o mediju u kojem uživamo (glazba ili film), kvaliteta reprodukcije ostaje jednako dobra. Postoji samo dobar ili loš zvuk, a ne dobar ili loš sistem kao takav. Ako se iskustva i principi izrade stečeni u audiju primijene u kućnom kinu, neće biti razlike u zvuku ako ona ne postoji na snimkama. Audio Tantra koncept je godinama naglašavao da je za višekanalnu tehniku potrebno prvo što bolje postaviti stereo sistem. Korisnik može ili ne mora koristiti dvokanalni sistem kao bazu višekanalnog, ali je smisao u tome da ako želi koristiti višekanalni sistem, s time ne degradira dvokanalni sistem (stereo-audio).

 

Audio Tantra kreira dvokanalni sistem bez kompromisa, tako da on bude baza budućeg mogućeg višekanalnog sistema, a kad se taj višekanalni sistem koristi kao dvokanalni, on tada i radi kao da je samo dvokanalni. Već ima mnogo glazbenih materijala u digitalnoj tehnici koji su snimljeni u studiju ili u koncertnim uvjetima (Dolby digital, DTS), gdje slika upotpunjuje doživljaj glazbe, i može nam prenijeti trenutke koje smo propustili ili ih želimo ponoviti. 

Pojavom SACD formata multikanalni zvuk (mislimo na pravi 5.1 surround, ne hibrid SACD) ima svoje opravdanje i kod «dvokanalnih» audiofila (ne samo kao bolji stereo CD). Umjesto kompromisa i lažnih dilema preporučujemo izradu sistema na bazi horni, koje vam daju ogromnu prednost u tome što ne trebate dodatni subwoofer (nema varijacija u frekvenciji i poremećaja faze i tajminga) ni u audiju ni u kinu, te u obje primjene imate nepromijenjenu visoku audio kvalitetu.
TantraVisual je prirodni nastavak tridesetogodišnjeg AudioTantra iskustva.

 

Imate problema s postavljanjem, spajanjem i podešavanjem AV opreme?

Muče vas stručni izrazi, mogućnosti ulaza i izlaza na uređajima, komplicirani izbornici, neergonomski daljinski upravljači i nemate vremena čitati debela uputstva?

Još niste kupili neke od najnovijih "vrhunskih" modela jer niste sigurni koji odgovara vašim potrebama, a ima dobar odnos kvaliteta/cijena?

TantraVisual se bavi integriranjem najnovijih tehnologija slike (LCD i plazma TV-i, projektori) u projektiranu cjelinu s audio uređajima.

 

Prednost takvog pristupa je višestruka:

 • individualni pristup
 • sve usluge na jednom mjestu
 • veća kompatibilnost prostornog i akustičnog rješenja
 • veća kompatibilnost AV opreme
 • bolja rješenja za kabliranje (kraći kabeli, veća kvaliteta)
 • manje vremena potrebno za kompletnu kino ili multimedijsku instalaciju
 • manji trošak
 • konzalting (tehnički, izvedbeno-prostorni, akustički, dizajnerski, poznavanje proizvoda)

Naše usluge:

 • testiranje uređaja (TV-i: LED, LCD, plazma; projektori: LCD, DLP, D-ILA; HD Ready i Full HD, UHD, SUHD), kućno kino pojačala i receiveri (najbolji modovi za film i koncerte); kabeli analognih signala (SCART-RGB, component video - izrada na mjeru i modifikacije); kabeli digitalnih signala (DVI, HDMI); ormarići, stalci i zidni nosači.

  Podešavanje uređaja (kalibracija).

 • mjerenje prostora – planiranje opreme po prostoru koji je izmjeren (rezolucija i dijagonala ekrana s obzirom na poziciju sjedenja, daljina, visina); položaj centar zvučnika kod ekrana (kašnjenje); položaj glavnih (FRONT) zvučnika kao nosioca glavnine zvučne radnje (daljina, visina, kut), što je izvrsno i za STEREO slušanje; položaj surround zvučnika (daljina, visina, kut, kašnjenje).

  Izrada korisničkog profila.

 • nabava opreme prema zatečenom stanju (moguće testiranje već postojeće opreme zajedno s novom)
 • instalacija sa završnim testiranjem i mjerenjem (izrada mjerne mape po potrebi)
 • edukacija, izrada kratkih priručnih uputa na otpornoj podlozi (karton, plastificirani papir), upoznavanje s mogućnostima sistema, te mnoštvo korisnih malih savjeta za brže i lakše korištenje.

Preporučljivo je korištenje kompletne usluge, jer će tako sistem biti kvalitetniji, no ovisno o situaciji moguće je izabrati i samo pojedine usluge.Tvrtkama koje zastupaju i prodaju ovakve proizvode nudimo suradnju u obliku konzalting – testiranje – mjerenje. Kako bi se iz najnovijih tehnologija izvukao maksimum, potrebno je posvetiti više vremena krajnjem korisniku, a za to je potrebno znanje, iskustvo i profesionalni testovi. Naše relativno malo tržište ne dopušta svim tvrtkama zapošljavanje vlastitog stručnjaka za ovo područje pa stoga TantraVisual nudi sve usluge na jednom mjestu.