Dobrodošli!

Akustika je teorijski i praktički toliko kompleksna disciplina da svaki proračun, ako je uopće moguć sa stanovišta mjerenja u "realnoj sobi", često gubi smisao pred stvarnošću doživljenoj u slušanju. Kad upoznamo matematiku, fiziku, elektroakustiku, elektroniku, muzikologiju, psihologiju, neurologiju, tehnologiju materijala, pa čak i građevinu - blizu smo osnovama za akustiku. Još uvijek ne postoji dobra metoda za mjerenje ukupnog slušnog doživljaja jednostavno zato što je naš doživljaj mnogo kompleksniji u parametrima koje doživljava, od uređaja koji mjeri samo nekoliko parametara istovremeno. Zato je i dalje nužna tzv. "objektivno – subjektivna" metoda (slušanje - mjerenje – slušanje) u razvoju audio-uređaja, a stalni dodir sa živom svirkom i originalnim instrumentima neizostavan.

Razvoj audia od početka 20. stoljeća prošao je dug put koji se grana i dalje razvija u naizgled nespojivim smjerovima, no nakon dovoljno vremena ili silom novih otkrića, stare i nove tehnike spajaju se u istoj težnji – za što boljim zvukom.
Spominjemo to zato što su horne vrlo stari princip rada zvučničkih sistema, a prvotna namjena bila im je upotreba u tadašnjim kinima jer su tada pojačala bila slaba u odnosu na današnje standarde, pa su horne bile jedino rješenje za pristojnu glasnoću. Kasnije su horne viđene uglavnom u razglasnoj tehnici na velikim koncertima. 

Moje dugogodišnje traganje za što vjernijim zvukom dovelo me do "konačne" spoznaje o tome što je važno u Hi-Fi-ju bar u jednoj stvari - sve je važno, ali iskustvo je pokazalo da najveći napredak postižemo ako najviše uložimo u spregu zvučnik – soba. Volim reći da je to problem(i) male kutije u velikoj kutiji.

Poznati principi izrade kutija

 

Zatvorene (kompresione) kutije su neefikasne (niska osjetljivost), te dižu rezonantnu frekvenciju (gube bas). Razmotrimo li najpoznatije otvorene kutije, refleksne (basrefleks), one su efikasnije, ali bas je često mutan ili tvrd. Transmisije su ozbiljna konstrukcija - quarter-wave tehnologija ima miran i dubok bas bez poremećaja oko rezonantne frekvencije zvučnika-drivera, no duga i komplicirana izrada nije zanimljiva mainstream audio-industriji koja trči za profitom prikrivajući mane svojih konstrukcija atraktivnim dizajnom. No i kod transmisija ostaje problem nedovoljno brzog izjednačavanja tlaka ispred i iza membrane i prilagođenja na prostoriju, što je jedan od glavnih izvora izobličenja. Ovo kratko razmatranje vodi nas odgovorima na pitanje Zašto horne?.

-----------

Realna soba

Svima koji su malo dublje prodrli u audio sfere jasno je da mora postojati standardizirani način mjerenja uređaja koji se uvijek može identično ponoviti u laboratorijskim uvjetima. Zato služi gluha soba (anechoic room) s normiranim uvjetima mjerenjima (1W/1m). 

Veliki problem je u tome što zvučnici u stvarnoj primjeni ne rade u potpuno dampiranoj sobi bez ikakvih refleksija od zidova kao što je anehoidna soba, niti se slušaju na zadanoj i uvijek istoj udaljenosti ili međusobnom razmaku. 

Zbog velike različitosti u veličini soba i raznim stvarima i materijalima u njoj koje jako variraju od korisnika do korisnika, naizgled je nemoguće ustanoviti neki drugi način mjerenja kao pripomoć u ocjenjivanju uređaja. 

Audio Tantra koncept procjenjivanja se razvio na bazi "realne sobe", jer se dugim eksperimentiranjem došlo do zaključka da varijacije u veličini i opremi sobe na "realnoj udaljenosti" slušanja (za većinu korisnika oko 3 m) manje iskrivljuju mjerenja u sprezi zvučnik-soba, nego kad se zvučnik mjeri u laboratorijskim uvjetima (bez refleksija, na 1 m), pa se naknadno unese u "realnu sobu".

Shvaćajući opravdanu potrebu za striktnim uvjetima mjerenja iz više razloga (znanstveni, istraživački, razvojni, proizvođački, kontrola kvalitete, sigurnost proizvoda), to nam svejedno ne pomaže da lakše živimo sa svojim uređajima u svakodnevnom životu. 

Ako se zvučnik kreira u živoj "realnoj sobi", nazovimo to "iz sobe za sobu", bez obzira na razlike među sobama, krajnji rezultat će u većini parametara biti bolji od zvučnika razvijenog u gluhoj sobi.

Mjereći kvalitetne zvučnike različitih proizvođača primijećena su velika odstupanja od deklariranih karakteristika (amplitudni nivo po frekvencijama u terc-oktavnom testu tj. linearnost, fazna usklađenost, usmjerenost-ruža rasipanja). Te nesavršenosti se kasnije iskazuju i pri korištenju u "živim" uvjetima. 

Audio Tantra koncept čvrsto vjeruje da slušač-korisnik proizvoda mora biti u što sličnijoj poziciji sa slušačem-konstruktorom, jer to garantira da će veći dio audio problema biti riješen na pažljiviji način, u dužem periodu slušanja, a ne samo procesa mjerenja, te u uvjetima koji su nam svima bliži i "realniji".

Inteligentna gradnja / PC Audio/Video / Pametne instalacije

Krajem prošlog stoljeća tehnološki razvoj se ubrzao i u audio i video tehnici, a u ovom stoljeću značajno je podržan razvojem kompjuterskog hardvera i softvera za namjene koje ranije nismo mogli niti pretpostaviti.

PC Audio ima specifične prednosti zbog mogućnosti da se na malo mjesta pohrani mnogo muzičkog materijala, složi po žanrovima, naprave playliste... Uređaj ne treba stalno opsluživati pa se satima može koristiti bez ikakve dodatne operacije što je vrlo zgodno za javne prostore ili privatno opuštanje. Uz dodatna hardversko-softverska rješenja moguće ga je podići na visoku Hi-Fi razinu (High Definition Audio)

PC Video je razvojem uređaja za pohranu podataka omogućio potpunu prilagodbu i individualizirani pristup svim vizualnim sadržajima (foto, video, film, LD, DVD, Blu-Ray, igre, internet, komunikacije, umjetnički i dizajn alati itd.) Stari ili novi formati, kad se digitaliziraju uvijek imate sve na jednom mjestu. Nakon osnovne edukacije raspolažete svojim omiljenim sadržajem i slobodnim vremenom kako i kad vama odgovara.

Pametne instalacije objedinjuju vrlo različite zahtjeve u jedan medijski centar, a mogu se projektirati vrlo specijalistički bez gubljenja mogućnosti prenamjene. Estetski su izvedene u suradnji s arhitektima i majstorima interijera, s minimalno vidljivim kabelima i uređajima, a u skladu sa stilom cijelog projekta.

Kontrola instalacija je mobilna i po potrebi za više soba odjednom (Multiroom).

Ugradnja različitih zvučnika za stereo i/ili kućno kino
- prednji FRONT podni, uzidni ili viseći
- centri CENTER polica, komoda ili uzidni
- zadnji SURROUND podni, uzidni, viseći ili stropni
- 5.1, 7.1, 9.1 sistemi THX kvaliteteHorne prilagođene sobi, kući, lokalu konstruiramo po želji na i u zid, vertikalno ili kao horizontalna viseća polica sa svim karakteristikama ozbiljnog sistema. Mogućnost prilagodbe veličine, dubine, položaja otvora i ukupnog dizajna i finiša po izboru.

Cijeli proces uključuje akustička mjerenja prije i kod postavljanja sve tehnike. Ukratko: povećanje mogućnosti s manje uređaja koji su dobro uklopljeni u prostor.